Як організувати облік товару у магазині біжутерії

Автоматизації потребують всі продуктові та непродуктові напрямки ритейлу: традиційні фізичні роздрібні магазини та інші торгові точки різних форматів, одиночні та великі мережі, із форматом самообслуговування і без. Без обліку товару в магазині, його правильного ведення та контролю пануватиме безлад, а у керівника не буде можливості та ресурсів для стабільного розвитку і масштабування. Це також відноситься і до магазину біжутерії, про організацію обліку якого ми розкажемо у цій статті.

Як організувати облік товару у магазині біжутерії

Відкриття свого магазину біжутерії

Торгівля прикрасами завжди була і буде популярним роздрібним бізнесом, а за товаром, який користується попитом, як правило, стоїть високий прибуток. Щоб відкрити власний магазин з біжутерією підприємцю варто продумати багато деталей для успішного процвітання бізнесу і задоволення потреб клієнтів.

З чого почати?

Постачальники. Підприємцю варто серйозно віднестися до підбору постачальників, оскільки від того, який асортимент вони запропонують буде залежати й репутація майбутнього бізнесу. Запам’ятайте, що ви особливі, індивідуальні і вам конче необхідно відрізнятися від конкурентів. Тому клієнтам треба запропонувати якісні та стильні прикраси, які при першому погляді будуть викликати у покупців “мурахи” по шкірі й асоціювати вас як престижний магазин.

Зараз на ринку пропонують багато дешевих і неякісних прикрас з Китаю чи Кореї. Так, оптові ціни в цих країнах у декілька разів нижчі, чим будь-де та і на такій біжутерії можна зробити накрутку відсотків в 300, але це не означає, що такий товар будуть купувати. Краще треба знайти і налагодити стосунки з іноземними постачальниками, які представляють високоякісну асортиментну матрицю. Зазвичай такі оптовики мають ексклюзивні види прикрас, що дозволяє підприємцю робити максимальну націнку, оскільки жоден із конкурентів не може запропонувати клієнту подібної розкоші.

Перед тим як заключити угоду з постачальниками треба переконатися, що товар вживу виглядає не гірше, ніж на фото. Також не варто забувати про перевірку сертифіката якості та контролю продукції. Обов’язково треба визначити терміни та умови поставок, широту асортименту та обсяг і всі можливі варіанти доставки.

Формат та товарний асортимент. Перш за все треба визначитись не тільки з аудиторією, на яку буде розрахований ваш продукт, але й ціновою політикою товару. Ви маєте чітко розуміти, що саме буде представлено у вашому магазині: дорога, дешева біжутерія чи середньої цінової групи.

Дешева біжутерія найчастіше реалізується через вуличні лотки або кіоски, оскільки в магазинах роздрібної торгівлі, а особливо в мегаполісах, такий товар продається слабо. Дорожчий асортимент найкраще продається у великих торгових центрах, супермаркетах, або у мережевих магазинах біжутерії. А щодо прикрас, які мають середню цінову групу, то для їхнього місця продажу ідеально підійде Острівець.

Крім замовлень у постачальників, для урізноманітнення асортименту можна спробувати придбати прикраси у майстрів, які виготовляють вироби у стилі hand made. Їх можна знайти у соціальних мережах, оскільки саме там вони пропонують і показують свої витвори. Ручна робота – унікальна й ексклюзивна і має попит серед багатьох жінок, які цінують якість та стиль.

Розташування. Як і для будь-якого роздрібного бізнесу місце розташування магазину біжутерії є важливим фактором. Слід врахувати те, що люди зазвичай роблять спонтанні покупки, тому прикраси треба виставляти на таке місце, аби привернути увагу клієнта. Наприклад, це можуть бути прилавки у торговому центрі, які активно відвідують жінки чи, навіть, окремі приміщення в популярному районі міста.

Однак, розташування магазину все таки залежить від формату асортиментної матриці. Бо тоді ж торговою точкою можуть бути й метро, універмаг, скляна вітрина у супермаркеті, павільйон на ринку, оренда вітрини у магазині одягу, аксесуарів тощо. Якщо ви очікуєте на високий рівень продажів, було б чудово мати поряд магазини одягу, косметики, парфумерії, подарунків чи весільний магазин.

Також не менш вагоме значення для магазину біжутерії має і внутрішній інтер’єр - освітлення, наявність полиць і стелажів тощо. Оскільки біжутерія - це товар, який клієнти обирають виключно за візуальним сприйняттям, то правильне світло і вдале розташування прикрас на вітрині, вигідно підкреслить індивідуальність виробів, що зіграє вирішальну роль при покупці.

Види біжутерії

Види біжутерії

Існує різноманітна кількість видів біжутерії, яка відрізняється кольором, розміром, матеріалом, призначенням тощо. Завдяки такому багатогранному вибору підприємець з легкістю може визначити, що саме підійде його клієнтам, звісно, попередньо провівши аналіз конкурентів та аудиторії.

Всю біжутерію можна розділити на 3 основні цінові групи, вартість якої залежить в основному від матеріалу виробу й відношення до бренду:

  1. дешева біжутерія (від 50 до 300 грн)
  2. середня біжутерія (від 300 до 900 грн)
  3. дорога біжутерія (від 900 грн і вище)

За призначенням розрізняють: жіночу, чоловічу, весільну, дитячу, елітну біжутерію або преміум класу. Прикраси виготовляються із дерева, шкіри, пластику, синтетичних або натуральних тканин (льону, шовку), металу (сталі, міді, позолоти), біжутерійного та медичного сплаву металів. Вироби біжутерії можуть мати штучне або недороге каміння, наприклад – перлини, цирконій, фіаніт і т.д., вставки з бісеру, мармуру, скла, оксамиту, емалі, акрилу тощо.

Сережки, каблучки, перстні, кольє, намисто, браслети, брошки, запанки і т.д. Звісно, перерахувавши таку кількість різноманітних ознак, про ювелірні вироби можна й забути і сміливо продавати у своєму магазині якісну біжутерію по доступній ціні.

Чи вигідно займатися біжутерією?

Сьогодні на продажі прикрас зі штучним камінням та іншими видами матеріалу можна за доволі короткий період вийти на гарний дохід. Чудово допоможуть курси, спілкування зі спеціалістами і навчання на чужих помилках. Привабливість цього бізнесу очевидна: не потрібно володіти спеціальними навичками та знаннями, оскільки  продажем біжутерії можна займатися самостійно, не залучаючи інших співробітників, партнерів чи постачальників. Тому ті, хто планують відкрити магазин біжутерії, можуть бути впевненими, що не залишаться без клієнтів, оскільки зараз цей вид торгівлі дуже популярний.

Де продавати біжутерію?

Варіантів торговельної точки з продажу біжутерії може бути кілька: повноцінний магазин і острівець.

  • Острівець є більш бюджетним та вигідним варіантом, оскільки біжутерія -  малогабаритний товар і не потребує великої площі для продажу. Виходячи з цього, для відкриття точки достатньо лише 5 м.кв. На ній можна розмістити достатню кількість видів асортиментної матриці і платити за оренду не цілого магазину, а всього за кілька квадратних метрів.
  • За статистикою, мати великий супермаркет біжутерії не дуже прибутково, оскільки термін окупності в такому разі набагато збільшується. Зазвичай такі магазини відкривають великі торговельні мережі і на полиці з біжутерією додають інші аксесуари: рукавички, капелюхи, шарфи, парасольки, окуляри тощо, щоб мінімізувати вартість оренди.

Крім оффлайн магазинів біжутерію можна продавати також  і в інтернет-магазині.

Рентабельність інтернет магазину біжутерії

Рентабельність інтернет магазину біжутерії

Торгівля в інтернеті зазвичай вимагає меншого стартового капіталу, однак поки магазин не дуже популярний, високих продажів чекати не варто. Крім того, потрібно навчитися деяким технічним знаннями в управлінні сайтом та соціальними мережами, а також розібратися в специфіці онлайн-торгівлі.

Через продажі в інтернет-магазині можна значно розширити коло своїх клієнтів та заощадити на оренді за торгову площу. Однак все рівно є ризик зниження кількості покупців, оскільки біжутерія - це товар, який вибирають очима, його потрібно приміряти, доторкнутися та потримати в руках. Інтернет-магазин буде лише хорошим доповненням до оффлайн-магазину. Проте, у сьогоднішніх умовах спостерігається стійка тенденція до зростання продажів через інтернет. Тому створення інтернет-магазину в будь-якому випадку не буде марною тратою грошей.

Франчайзинг

Франшиза - це договір між компанією із власним брендом та третьою особою. Відповідно до умов договору, покупець франшизи отримує платне право відкрити власний бізнес під керівництвом компанії - власника франшизи, використовуючи його ім'я, технології, права інтелектуальної власності тощо.

Такий спосіб на ринку біжутерії обіцяє мінімальні інвестиції та гарантований дохід. Власнику магазину не потрібно самостійно шукати постачальників, можна просто приєднатися до відомої торгової мережі й вести бізнес під їхнім брендом.

Дропшипінг

Варто враховувати, що не всі прямі постачальники готові співпрацювати з дрібними роздрібними точками. І щоб не замовляти товар у посередників та не переплачувати на постачанні, можна спробувати такий варіант як дропшипінг - популярну схему заробітку в інтернеті без прямих продажів.

Власнику магазину із такою схемою заробітку треба просто замовити товар у постачальника і чекати поки той відправить замовлення прямо клієнту в руки. Таким чином товарні залишки не накопичуються на складі, а продавець не має проблем з доставкою.

Які потрібні документи щоб відкрити магазин біжутерії

Найкращим способом  для такого бізнесу зареєструватися як фізична особа підприємець (ФОП). Оформлення документів в цьому випадку стандартне, починаючи від державної адміністрації та податкової інспекції до різних інспекцій та інстанцій. Також необхідно відкрити рахунок у банку для безготівкових розрахунків.

Для роздрібної торгівлі біжутерією потрібно зареєструвати наступні КВЕДи:

  • 52.1 Роздрібна торгівля у неспеціалізованих магазинах;
  • 52.12 Роздрібна торгівля в неспеціалізованих магазинах;
  • 52.4 Інша роздрібна торгівля у спеціалізованих магазинах;
  • 52.41.2 Роздрібна торгівля галантерейними виробами;
  • 52.48.3 Спеціалізована роздрібна торгівля непродовольчими товарами, не включеними до інших угруповань;
  • 52.48.34 Роздрібна торгівля сувенірами, виробами народних художніх промислів, предметами культового та релігійного призначення, похоронним приладдям;
  • 52.48.39 Спеціалізована роздрібна торгівля іншими непродовольчими товарами, не включеними до інших угруповань.

Документи для продажу біжутерії в інтернет-магазині

Якщо ви плануєте відкрити інтернет-магазин, то вам додатково потрібно буде вказати ще два КВЕДи:

  • 52.61.2 Роздрібна торгівля через телемагазини та комп’ютерні мережі (електронна торгівля, включаючи Інтернет)
  • 52.61.1 Роздрібна поштова (посилочна) торгівля.

Оформлювати ліцензії чи сертифікати не потрібно. Однак бажано отримати відмовний лист з органу сертифікації продукції, аби у майбутньому не виникло проблем.

магазин біжутерії

Для чого потрібен облік товару

Автоматизація магазину роздрібної торгівлі є вигідною для будь-якого підприємця. Впровадження таких рішень допомагає власнику одного магазину або великої роздрібної мережі створити єдину ефективну систему контролю торгових операцій та руху коштів, значно покращити сервіс, підвищити купівельний трафік та прибутковість. Якщо ви не ведете облік, ви просто не уявляєте як йдуть ваші справи в магазині. І, навіть, коли об’єми продажу вражають, відсутність обліку може призвести до постійної нестачі коштів на рахунках та інших неочікуваних сюрпризів. Тому, щоб полегшити життя власнику магазину, йому необхідно користуватися програмним рішенням для автоматизації роздрібного бізнесу, наприклад Chameleon POS.

Як організувати облік товару у магазині

Як показує статистика, більшість підприємців відзначили декілька ознак для зручності торгівлі біжутерією і повноцінного обліку товару:

  • автоматичне друкування цінників на товар
  • налаштування дизайну цінників
  • у базу товару до кожної позиції додавати фото виробу
  • вчасне замовлення товару у постачальників
  • контролювання наявності виробів на кожній ТТ та руху товарів серед кількох магазинів

Класифікація товару. Спочатку потрібно класифікувати всі прикраси за групами: браслети, сережки, каблучки, кулони, брошки, шпильки, буси, медальйони і т.д. Кожна товарна група ділиться на підгрупи, наприклад, прикраси для шиї, рук, пальців, голови тощо. За допомогою серій для кожного товару можна призначити постачальника, виробника, колір, розмір, матеріал, дата випуску, колекцію, сезон, бренд, артикул.

Штрих-код, артикул та фото товару. Оскільки біжутерія - малогабаритний товар та інколи такий схожий, що одну модель не можна відрізнити від іншої, її варто ідентифікувати. Фото можна зробити самому або взяти у постачальника, штрих код можна використовувати виробника або ж програма сама його згенерує і роздрукує на ціннику, а артикул, як і штрих-код, формується як автоматично, так і вручну.

Оприбуткування товару. При оприбуткуванні, коли товар приходить на склад, краще ставити лише 1 відмінну ознаку прикрас і кожного разу не повторюватися, вносячи одні й ті ж параметри товару. Наприклад, коли надійшло 10 пар сережок, які відрізняються лише кольором чи каблучки з різними розмірами.

Цінники. Це зручно для покупця і візуально естетично виглядають, оскільки всі вони друкуються в одному стилі. Для власника магазину це полегшує роботу при прийманні та маркуванні біжутерії. А етикетку можна налаштувати так: налаштувати розмір цінника під ваш принтер, помістити інформацію про товар, логотип магазину тощо.

Постачальники. Ще на етапі оприбуткування біжутерії можна визначити мінімальну кількість виробів, при якій необхідно робити нове замовлення. Можна відстежити позиції, які закінчуються або відсутні на всіх торгових точках.

Програма обліку для магазину біжутерії

 Всі процеси по організації обліку товару у магазині біжутерії, які перераховані вище, можна створити у багатофункціональним програмному рішенні по автоматизації роздрібної торгівлі Chameleon POS. Крім того, Chameleon POS автоматизує робоче місце продавця, спрощує облік товарообігу та фінансів, підвищує ефективність управління, покращує якість обслуговування покупців. Керуйте магазином з будь-якої точки світу зручним для вас способом: через комп'ютер, планшет чи смартфон. Контролюйте залишки, плануйте закупівлі, збільшуйте прибуток, виторг, кількість покупців та рівень лояльності.

У програмі обліку для магазину біжутерії багато плюсів. Ось найцінніші з них:

  • Швидкий пошук товару в базі і додавання нових позицій
  • Результати продажів в режимі реального часу
  • Інвентаризація за кілька годин без зупинки робочого процесу
  • Зручний контроль залишків за допомогою спеціальних звітів
  • Раціональний прогноз закупівель на основі статистики, а не інтуїції
  • Оперативна динаміка результатів: можна відстежувати популярні товари, менш затребувані позиції і коригувати асортимент

Яке обладнання потрібно для автоматизації обліку магазину біжутерії

  1. Сканер штрихкодів
  2. Принтер етикеток для маркування товару
  3. Принтер чеків для видачі фіскальних та нефіскальних чеків

Реклама магазину біжутерії

Реклама магазину біжутерії

Саме від організації рекламної кампанії магазину біжутерії залежить прихід покупців. Звичні всім способи, як оголошення в ЗМІ, розклеювання листівок у торгівлі біжутерією працюють, але не так ефективно, як треба. Перш за все необхідно зробити таке місце продажу, щоб воно відразу впадало в очі, кричало, заявляло про себе, і приваблювало клієнтів.

Старайтесь регулярно оновлювати асортиментну матрицю. Купуйте продукт тільки партіями, які можна продати за кілька місяців, оскільки товар, який ніхто не купує призведе до марних витрат коштів власника. Декілька таких невдалих партій і все, магазин можна закривати. Тому не варто гнатися за кількістю. Періодично проводьте акції - це традиційний та старий, але плідний спосіб заявити про себе.

Made in Ukraine

Всі жінки обожнюють вишукані прикраси відомих світових брендів. Кожна мріє приміряти на собі біжутерію від Pilgrim, Dolce Vita, Yves Saint Laurent, Christian Dior та ін. А як щодо українських торгових мереж біжутерії? Наші вітчизняні виробники ні чим не поступаються іноземним.

Zguro - бренд, який може похизуватися оригінальністю. Їхні вироби створюють із кераміки вручну.

Kochut - не менш особливі вироби продаються у їхніх магазинах. На вітринах можна побачити вироби з 3D-моделюванням у вигляді тварин чи персонажів.

Marko - шиють браслети з італійської шкіри. Можна замовити індивідуальне гравіювання на внутрішній або зовнішній стороні виробу.

Damn Jewelry - бренд біжутерії преміум якості, який створила відома українська модельєрка Ельвіра Гасанова. В асортименті можна побачити всі актуальні та стильні прикраси, які диктує мода.

to.krasa - авторські прикраси ручної роботи з медичної сталі, які несуть цінність та символіку нашої країни у вигляді брошок з колосками, маком та патріотичними кольорами.

У будь-якому випадку пам’ятайте, що біжутерія - це товар, який буде в моді ще багато поколінь. Тому, щоб мати успіх у цій сфері власнику треба вести облік товару в магазині біжутерії не вручну, записуючи операції з товарами в журнал або Excel. А автоматично, за допомогою різних спеціалізованих програмних рішень.

Успішно