Впровадити каси самообслуговування – і виграти. Лізинг на допомогу

автоматизація торгівлі

Навіщо роздрібним продавцям потрібні каси самообслуговування?

Каси самообслуговування (скорочено КСО або англійською self-checkout) – це апарат або пристрій з інстальованим на нього спеціалізованим ПЗ, за допомогою якого покупець може, минаючи касира, самостійно відсканувати покупки, зважити ваговий товар на контрольних вагах, розплатитися готівкою або банківською карткою, отримати чек.

Комплектація.

Моделі таких кас можуть відрізнятися залежно від характеристик та завдань, що вони вирішують. Але так чи інакше в кожній КСО є три базові модулі: сканування та фіксація даних про товари, що купуються, платіжний модуль (для готівкових та безготівкових розрахунків), контрольні ваги, щоб підтверджують вагу товару.

На прикладі нашої каси самообслуговування Chameleon Indigo покажемо опції та функціонал цього пристрою:

автоматизація торгівлі

Комплектація кас самообслуговування може відрізнятися залежно від різних характеристик та задач

Як каси самообслуговування допомагають оптимізувати витрати?

Для ритейлера це ще й спосіб оптимізувати витрати і раціональніше використовувати торговий простір. За нашими підрахунками, на площі, де працюють дві класичні каси з касиром, цілком помістяться 4-6 КСО (залежно від моделі), завдяки чому можна збільшити купівельний трафік та виручку.

І ще кілька вагомих аргументів для ритейлерів:

  • Економія часу та лояльність покупця: менше черг, вище задоволеність.
  • Вища пропускна здатність кас.
  • Скорочення кадрових витрат та вирішення проблем дефіциту кадрів.
  • Оптимізація завантаження касової зони у години пік.

Як мінімізувати сумніви покупців та недоліки систем самообслуговування? 

У технологій для самостійних покупок є і деякі мінуси, які теж слід озвучити.

1. Покупці можуть бути розчаровані через невдалий досвід використання КСО і більше не повернуться до магазину. Наприклад, у них щось не вийшло, вони не розібралися у функціоналі каси тощо.

Як мінімізувати або виключити: виділити співробітника, який за необхідності допомагатиме покупцям оплачувати покупки.

2. Недовіра до інновацій з боку покупців старшого віку.

Як мінімізувати чи виключити: розглядати систему самообслуговування слід як допоміжну технологію, а не як заміну традиційним касам. Тоді у покупців буде альтернатива для оплати покупок, і кожен сегмент клієнтів залежно від віку або власних уподобань вибере найбільш вдалий для себе варіант.

Довге очікування у черзі – головний драйвер популярності технологій самообслуговування у всьому світі

Кількість торгових точок, які активно впроваджують такі інновації та дають покупцям більше комфорту та безпеки у здійсненні покупок та оплати, стрімко зростає у всьому світі.

Так, лондонська консалтингова компанія RBR, у липні 2021 року опублікувала свій щорічний звіт «Global EPOS і Self-Checkout», в якому підрахувала, що у 2020 році у світовій роздрібній торгівлі було встановлено близько 175 000 нових касових терміналів самообслуговування (це на 25% більше, ніж у 2019 році). Очікується, що до 2026 року кількість встановлених у всьому світі пристроїв self-checkout збільшиться до 1,5 мільйона (джерело: progressivegrocer.com).

А у лютому 2021 року компанія Raydiant проводила опитування серед 1000 покупців роздрібних магазинів у США щодо досвіду використання КСО. Згідно з опитуванням, 85% упевнені, що оплата на касі самообслуговування швидше, ніж на традиційній. 60% покупців вважають за краще користуватися касою самообслуговування для оплати покупок завжди. 36% відзначили значне збільшення використання, а 23% – незначне збільшення. Але старше покоління, як і раніше, віддає перевагу людській взаємодії при здійсненні покупок і оплати товарів.

Як підсумок, можна виділити 3 ключові тренди, які зараз панують на світовому ринку впровадження технологій self-checkout:

  • Важливим є симбіоз двох способів обслуговування: класичний та самостійний.
  • Час очікування в магазині – основний драйвер у розвитку ринку self-checkout.
  • На фоні пандемії для покупців також важлива безпека та зручність, що дає самостійна оплата покупок.

60% покупців вважають за краще користуватися касою самообслуговування для оплати покупок завжди

Українські ритейлери намагаються відповідати світовим трендам

В українському ритейлі в останні 10 років також спостерігається активний попит на технології самообслуговування.

Інтерес до кас самообслуговування в нашій країні з'явився у 2013 році, тоді українські роздрібні продавці, побачивши позитивний досвід західних колег, почали намагатися застосовувати його у себе. Першопрохідцями стали столичні супермаркети. Один з перших на цьому шляху – торгова мережа «Велика Кишеня». Не відставали і Novus, Таврія В, Сільпо, Епіцентр. За великими мережами намагалися встигати й київські мінімаркети. А через 5 років технологія дісталася і регіонів.

Українські ритейлери, які змогли випробувати технології самообслуговування на власному досвіді, підтверджують, що через КСО покупки вважають за краще оплачувати близько 20-40% покупців. Наприклад, представники торгової мережі Novus ділилися зі ЗМІ даними, що на старті каси самообслуговування використали 10-12% покупців. А за результатами 2019 року у деяких супермаркетах цієї мережі показник зріс до 20% від загальної кількості чеків.

Наша компанія також допомогла декільком торговим мережам у столиці та регіонах впровадити каси самообслуговування. Наприклад, наші класичні версії КСО були встановлені у мережах «Фуршет», «Булка Маркет», а у київській мережі «СК Маркет» успішно працюють каси у форматі міні.

Chameleon Indigo в українському ритейлі: від класичної КСО до суперфункціональної станції самообслуговування для оплати покупок та різноманітних послуг

Історія Chameleon Indigo розпочалася ще у 2015 році. З того часу наша Indigo Self-checkout пройшла цікавий та насичений шлях трансформацій та апдейту. Від громіздкої каси самообслуговування до сучасної «розумної» точки для самостійної оплати покупок та прийому електронних платежів.

Сьогодні наша КСО представлена ​​у 3 зручних форматах, які підходять під різні запити ритейлерів:

  • класична каса самообслуговування з вбудованими контрольними вагами, де замовник може вибрати потрібний функціонал із трьох можливих: тільки з безготівковими розрахунками, з готівкою та безготівковими розрахунками, з можливістю видачі решти готівкою;
  • мінікаса, яка приймає лише безготівкову оплату і допомагає раціонально використовувати торговий простір;
  • мінікаса на стійці: має особливий формат розміщення.

форматы касс самообслуживания

Chameleon Indigo представлена у 3 зручних форматах

У розробці є ще один актуальний формат – КСО-трансформер. Він передбачатиме дві робочі сторони: для касира та для покупця, а також монітор на поворотній платформі, яка повертатиме на 180°, залежно від використання касиром чи покупцем.

Окрім оплати покупок через Indigo Self-checkout можна ще й сплатити рахунки від комунікаційних компаній та комунальних установ. Для цього в програмне забезпечення для КСО ми інтегруємо модуль для прийому електронних платежів.

Що ще вміє КСО Chameleon Indigo?

Незалежно від формату, наші КСО передбачають такі можливості:

  • Можна встановити будь-яке програмне забезпечення для обліку продажу: наше Chameleon POS або стороннє рішення.
  • ПЗ легко і просто інтегрується з наявною обліковою системою.
  • Касу можна підключити до будь-якої системи лояльності.
  • КСО можна оформити у корпоративному стилі замовника.
  • У клієнтів є можливість придбати касу у лізинг.

стоимость касс самообслуживания

Вартість каси самообслуговування Chameleon Indigo залежить від формату каси, функціоналу та можливостей і стартує від 1600$

З чого розпочати використання КСО і як оптимізувати витрати?

Отже, ви дійшли готовності впроваджувати у мережі технології Self-checkout. Ми крок за кроком описували процес підготовки та впровадження в нашому матеріалі «Self checkout: як рітейлу грамотно впровадити каси самообслуговування?». Можна ознайомитись, щоб зрозуміти, як організувати процес впровадження цих технологій на торгових точках. Зараз хочемо детальніше розповісти про умови придбання кас самообслуговування.

Які у рітейлера є варіанти?

  1. Придбання у власність готового рішення: обладнання та програмного забезпечення.
  2. Придбання у власність окремо обладнання та окремо ПЗ.
  3. Оренда чи лізинг готових рішень чи устаткування.

З першими варіантами все ясно, а ось третій варіант є досить новим на ринку технологій самообслуговування. Розповімо детально про нього.

Каси самообслуговування у лізинг: що це таке та чим вигідно?

Лізинг – це довгострокова фінансова оренда обладнання чи іншого майна, яка може передбачати надалі повний його викуп.

У моделі беруть участь три сторони: лізингодавець (лізингова компанія), лізингоодержувач (клієнт, який користується взятим у лізинг майном) та постачальник, який це обладнання виробляє та продає.

Як це відбувається на практиці з обладнанням?

Клієнт/лізингоодержувач зацікавлений у певному устаткуванні та співпраці з конкретним постачальником. Але зараз у нього немає можливості придбати його самостійно. Він звертається до лізингодавця, який купує у обраного клієнтом постачальника обладнання та передає його клієнту у довгострокову оренду за договором лізингу на певний термін та за встановлену плату (лізингові платежі).

Лізингоодержувач зобов'язаний щомісяця вносити за графіком фіксовану суму платежу протягом терміну дії договору. Якщо боргів після закінчення договору немає, то лізингоодержувач може стати власником обладнання, якщо це було передбачено умовами договору.

ксо в лизинг

Модель придбання обладнання за договором лізингу

Переваги лізингу:

  • Можна за мінімальних разових витрат запровадити нове обладнання.
  • Додаткова застава не потрібна (предмет лізингу сам виступає як застава).
  • Щомісячні платежі нижчі, ніж, наприклад, при банківському кредиті, оскільки договір укладається на більший термін.
  • Замовник (лізингоодержувач) сам вибирає об'єкт лізингу та його постачальника.

Найчастіше в нашій країні лізингову модель використовують у вендінговому бізнесі. Наприклад, часто в лізинг беруть кавові автомати чи термінали на оплату послуг. Також особливою ​​популярністю користується лізинг транспорту та сільгосптехніки. Українському ринку лізингових послуг вже майже 20 років. За цей час послуги довели свою затребуваність та актуальність. Бізнес отримує можливість користуватися порівняно дорогим обладнанням, не несучи великих витрат на його придбання.

КСО Chameleon Indigo у лізинг: модель співпраці

Давно працюючи на українському ритейл-ринку, ми помітили високий інтерес клієнтів до моделі впровадження кас самообслуговування на умовах оренди чи лізингу. Тому ми разом із партнерами розробили унікальну на даний момент пропозицію – КСО Chameleon Indigo у лізинг. Модель передбачає два варіанти співпраці з клієнтами:

  • З програмним забезпеченням нашої розробки.
  • За допомогою програмного забезпечення від іншого розробника, якого вибирає клієнт.

У чому вигода проекту для ритейлера?

Торговельна мережа отримуватиме касу в лізинг за вартістю близько $200 на місяць за класичний формат КСО (для перших двох років експлуатації каси), що значно дешевше, ніж утримувати персонал для роботи на класичній касі.

Оплата щомісячних платежів за лізинг на сьогодні значно менша, ніж витрати на утримання касира. При цьому каса самообслуговування не звільниться, не захворіє і не вкраде. Лізинговий платіж залишається постійним, тоді як ціна утримання касира зростає з місяця на місяць.

Таким чином, завдяки співпраці з CHM Soft та нашими партнерами-лізинговими компаніями, фінансовими установами, системи самообслуговування стають доступними не тільки великому ритейлу, але й малому та середньому бізнесу. Процес повністю безпечний та прозорий, угода відбувається через банк.

За свій рахунок наша компанія надає клієнту-ритейлеру:

  • встановлення та інтеграцію
  • сервісне та гарантійне обслуговування

Як взяти КСО у лізинг від CHM Soft?

Якщо ви плануєте впровадження каси самообслуговування, то її придбання в лізинг – це вигідна пропозиція, оскільки передбачає досить низький стартовий капітал та розмір щомісячних платежів. Плюс після закінчення терміну дії договору лізингу, ви маєте можливість стати повноправним власником обладнання.

Якщо ви хочете дізнатися більше про умови придбання кас Chameleon Indigo у лізинг, звертайтесь до наших менеджерів. Будемо раді відповісти на всі питання та надати детальний прорахунок проекту під вашу торгову мережу та потреби: https://chm-s.com/kontakty

Успішно