Кейс мережі «Кисет»: як ми торгові залишки зменшували

13.05.2021

Кейси

На сьогодні команда «CHM Software»:

  • Автоматизувала робочі місця продавців на всіх торгових точках мережі.
  • Продовжує процес автоматизації нових точок.
  • Впровадила хмарну систему обліку Chameleon Cloud, допрацювавши під індивідуальні запити клієнта.

Про клієнта:

Торгова мережа «Кисет» – одна з найбільших мереж в м. Харкові та області, яка налічує на сьогодні понад 500 торгових точок. Компанія активно розвивається, відкриваючи щорічно кілька десятків нових магазинів і розширюючи асортимент існуючих. Допомагає в цьому правильно налагоджена система автоматизації товарообліку.

Знайомство:

Знайомство компаній почалося ще в 2010 році. Тоді власник «CHM Software» Дмитро Агапов тільки починав просувати бізнес-ідею автоматизації для роздрібного бізнесу в Україні. Мережа тютюнових кіосків – один з перших клієнтів, якому Дмитро запропонував автоматизувати торговельні точки.

Але на той момент майбутній клієнт не усвідомлював необхідність в цьому, не розумів, в чому плюси і переваги автоматизації. І деякий час відмовлявся пробувати розробку Chameleon.

«Ми пропонували для тесту автоматизувати 5 точок торгової мережі, щоб клієнт міг спробувати систему на практиці і оцінити її можливості, щоб в режимі онлайн бачити продажі, більш якісно аналізувати і контролювати торговий процес», – розповідає Дмитро Агапов.

Керівництво клієнта дало добро на пілотний проект. Фахівці «CHM Software» інсталювали POS-систему Chameleon POS на 5 точках торгової мережі «Кисет». Однак система не запрацювала належним чином. На жаль, тоді в ній ніхто не був зацікавлений і не бачив її цінності. Продавці не завжди «пробивали» товари через систему. Через це дані, які надходили з точок, були неповними. І до того ж ніхто не керував ними, бо не розумів, для чого.

У підсумку можливості системи не використовували в повну силу. Пропрацювавши так 3-4 місяці, клієнт попросив забрати програму, тому що не побачив ефекту. Співпраця призупинили до 2012 року.

Початок співпраці:

У 2012 році менеджмент компанії-клієнта зіткнувся з проблемами зростання. Мережа активно розвивалася: відкривалися нові торгові точки, існуючі точки розширювалися до павільйонів, збільшувався асортимент і вартість на всі товарні позиції. Клієнт зіткнувся з дефіцитом оборотних коштів і зростанням товарних залишків. І вже сам звернувся до компанії «CHM Software».

Завдання:

Керівники мережі «Кисет» прийшли в «CHM Software» з такими питаннями, які вимагали оперативного вирішення:

  • Неконтрольоване зростання товарних залишків.
  • Дефіцит оборотних грошей.
  • Складність в управлінні персоналом.

З ростом мережі став розширюватися і штат продавців. Менеджменту стало складніше управляти і контролювати їхню роботу. У торгівлі завжди великий ризик махінацій і розкрадань з боку продавців, а якщо немає автоматизованого обліку, то відсоток ризику зростає в рази.

Клієнт провів тендер, в якому брали участь кілька розробників IT-продуктів для автоматизації торгових операцій. Рішення прийняли на користь компанії «CHM Software» з кількох причин:

  • Попередній досвід роботи з компанією.
  • Більш вигідна вартість.
  • Підтримка фіскальних рішень клієнта, чого технічно не могли зробити інші учасники тендеру.

Робота над проектом:

Команда «CHM Software» приступила до проекту автоматизації. Всього за два місяці автоматизували робочі місця продавців і впровадили програму товарного обліку на всіх торгових точках мережі, яких на той момент було 170.

Запропонували комплексне рішення під ключ, в яке входило: рішення для автоматизації касової зони, веб-додаток для торгового і фінансового обліку, конструктор акцій і програм лояльності.

У перші місяці після впровадження системи Chameleon POS клієнт поділився першими результатами:

  • Штат продавців був оптимізований на 15-20%.
  • Витрати на впровадження POS-системи окупилися приблизно через 6 місяців.
  • Товарні залишки скоротилися майже в 3 рази.

Далі співпраця переросла в постійну підтримку. «CHM Software» супроводжує активне розширення торгової мережі: автоматизує робочі місця на всіх точках, які відкриваються, впроваджує функціонал фінансового і товарного обліку, надає сервісну підтримку для програмних рішень і обладнання.

Колл-центр «CHM Software» підтримує продавців клієнта з будь-яких питань по роботі програми кожного дня без вихідних. Технічні фахівці виїжджають на точки, якщо є несправності, необхідно замінити щось з обладнання, доставити в сервісні центри фіскальну техніку тощо.

Робота клієнта з функціоналом і можливостями Chameleon POS:

Ще в 2012 році функціонал Chameleon POS включав модуль електронного документообігу. Тоді клієнт не бачив в ньому необхідності і просто не використовував його в роботі майже до 2015 року. Співпрацюючи з великими постачальниками, менеджери мережі «Кисет» стали звертати увагу на їхній досвід використання зовнішнього електронного документообігу. Поступово стали тестувати цей функціонал і у себе в POS-системі Chameleon POS.

Почали з інвентаризації. Провели електронну інвентаризацію без зупинки торгового процесу. Відразу ж вся інформація автоматично потрапила в базу даних центрального офісу. Клієнт побачив і оцінив переваги цієї функції.

Спробували працювати з електронною документацією: відправляти електронні накладні на торгові точки, на яких продавці підтверджували/скасовували документи, самостійно робили переміщення, повернення тощо. За рік роботи з модулем електронного документообігу співробітники компанії-клієнта оцінили всі його переваги, а їхня продуктивність зросла в рази.

На даний момент клієнт активно користується всіма можливостями програмного комплексу Chameleon за винятком модуля лояльності. Але це лише справа часу. Впевнені, в найближчому майбутньому менеджмент клієнта гідно оцінить всі плюси конструктора акцій і програм лояльності Chameleon Loyalty System.

Шукаєте відповідне рішення для автоматизації свого магазину або торговельної мережі? Допоможемо з підбором обладнання та програмних модулів. Впровадимо, налаштуємо, навчимо. Дізнайтеся більше про можливості Chameleon POS і про те, як вона допомагає магазинам був прибутковими і сучасними

Успішно