Інтегрувати POS-систему з 1С: як здійснити і кому це потрібно?

1С та автоматизація магазину: для кого підходить таке рішення?

Роздрібному магазину сьогодні складно працювати, якщо торговельні процеси не автоматизовані. Облік продажів, руху грошей, товарообігу, залишків просто відсутня. Це означає, що бізнес не може об'єктивно планувати закупівлі, швидко обслуговувати покупців, пропонувати затребуваний асортимент, бачити щоденні обсяги продажів і результати роботи.

Автоматизувати магазин і всі процеси, пов'язані з продажем товарів, розрахунками з покупцями, товарним і фінансовим обліком – це значить контролювати його діяльність в реальному часі.

Невеликі торгові точки і мережі, окремі магазини, як правило, вибирають нескладні і прості програми автоматизації (таким рішенням може бути, наприклад, POS-система). Тоді як великі мережі воліють працювати з більш складними і масивними рішеннями, наприклад, 1С. Пов'язано це з тим, що у великого роздробу набагато більше потреб, ширше штат співробітників. Крім товарного обліку мережам потрібні програми для бухгалтерського, кадрового, складського, управлінського обліку. 1С закриває ці потреби.

Внутрішня логіка, інтерфейс, функціонал 1С орієнтовані більше на користувачів менеджерського рівня. У цій програмі звикли працювати бухгалтери, фінансисти, комірники, постачальники та інші фахівці адміністративних підрозділів. Касиру ж в такій програмі орієнтуватися складно.

POS-система призначена для інших завдань: спрощення реалізації товарів і послуг кінцевому покупцеві, автоматизації та контролю саме торгових процесів. Вона націлена на те, щоб полегшити роботу, в першу чергу, продавцям.

Тому досить часто великі ритейлери, які потребують у тому числі й складського, бухгалтерського, кадрового обліків, приймають рішення використовувати ці варіанти автоматизації в симбіозі: POS-систему для автоматизації робочих місць касирів і товарного обліку, а 1С – для бухгалтерських, господарських, управлінських процесів.

Звідси випливає одна з важливих вимог ритейлера до товарнооблікової або POS-системи – це сумісність з іншими важливими для ведення та контролю бізнесу програмами. Наприклад, наше програмне рішення для автоматизації роздробу Chameleon POS підтримує найпоширеніші версії продуктів 1С, а наші розробники завжди можуть створити інтеграцію під індивідуальні вимоги клієнта.

Як зв'язати магазин і 1С, грамотно і ефективно синхронізувати програмні рішення між собою?

Клієнти, які крім автоматизації звертаються до нас також за інтеграцією Chameleon POS c 1С для магазину, хочуть вирішити кілька завдань. Зокрема:

  • посилити існуючий в магазині товарний, складський, бухгалтерський, управлінський облік простим, зрозумілим і зручним робочим місцем продавця на торговій точці;
  • створити єдину інформаційну систему і платформу управління для всієї торгової мережі;
  • налаштувати постійну ефективну взаємодію і обмін даними між торговими точками;
  • налагодити для всіх учасників процесу одночасну роботу з даними в одному місці;
  • виключити дублювання інформації, повторне введення однакових даних в різних програмах;
  • налагодити постійну синхронізацію даних, оновлення інформації відразу в усіх програмах, навіть при відсутності інтернет-зв'язку;
  • оптимізувати типові бізнес-процеси;
  • постійно підтримувати актуальність даних в різних програмах.

Залежно від того, з якими завданнями до нас прийшов клієнт, ми або встановлюємо типове рішення або розробляємо для нього спеціальний модуль інтеграції для обміну даними наших сервісів з 1С і в зворотному напрямку. Для цього у нас працює програміст 1С, що розбирається в специфіці і нюансах програми, і який знає, як грамотно організувати синхронізацію даних.

Всі продукти програмного комплексу Chameleon можуть синхронізувати з такими рішеннями на базі платформи 1С:

  • 1С: Управління торговим підприємством 8.3
  • 1С: Управління торгівлею 8.3
  • 1С: Управління виробничим підприємством 8.3

Н4: Стандартне рішення синхронізації програми для автоматизації магазина і 1С: Роздріб. Що входить?

Якщо клієнт, який хоче зв'язати касову програму магазину з 1С, користується стандартними конфігураціями платформи 1С, а в їх функціоналі не було доробок і унікальних додатків, то ми встановлюємо йому стандартне рішення для синхронізації даних.

Після інсталяції у клієнта з'являється можливість синхронізувати дані з 1С на рабоче місце касира Chameleon POS.

Всі довідники, необхідні для ведення товарного обліку на торговій точці, створюються і заповнюються в 1С. Налаштовуються податкові ставки, рівні цін, курси валют. Створюється свій класифікатор товарів (з потрібною кількістю підгруп, типів, колекцій тощо), база постачальників, групи торгових точок і співробітників, які працюватимуть в касовій програмі на торгових точках (фронт-офіс Chameleon).

ПЗ товарної системи Chameleon Cloud в процесі інтеграції виступає, як єднальний майданчик для обміну даними між 1С і касовим місцем. З її допомогою користувачі можуть працювати зі звітами та переглядати статистику роботи магазину: бачити в режимі онлайн результати продажів, рух грошових коштів, залишки та інше. Використовувати для цього 1С не зовсім зручно через складність і громіздкість платформи.

Також в Chameleon Cloud можна самостійно налаштувати акції і дисконтні програми за допомогою простого і зручного конструктора системи лояльності (Chameleon Loyalty System). Для цього не потрібно щоразу залучати програмістів. Тоді як в 1С для подібної функції доведеться звертатися за додатковою індивідуальною розробкою.

В системі обліку Chameleon Cloud зручно переглядати статистику роботи магазину

Після інтеграції магазину з 1С користувачі в стандартному звичному для себе режимі працюють з товарами, їх описом, зберігають і обробляють інформацію про клієнтів, фіксують і аналізують замовлення, відстежують результати роботи магазину.

Розробка нестандартних рішень для інтеграції програми автоматизації магазину і 1С

Досить часта ситуація, коли у клієнта використовується 1С зі спеціальними індивідуальними доробками. Тут стандартна інтеграція не буде працювати. В цьому випадку ми розробляємо для клієнта індивідуальне рішення для обміну даними, враховуючи всі нюанси роботи ПЗ товарної системи, вимоги клієнта до синхронізації та інші особливості.

Можливо, наприклад, налаштувати автоматичний обмін даними, коли синхронізація відбуватиметься без участі людини. Інформація вивантажуватиметься і оновлюватися автоматично. Або ж, як часто буває у клієнтів, в 1С додавалися специфічні функції під певні потреби і робилися доопрацювання різними програмістами, які також потрібно враховувати при інтеграції з Chameleon POS.

Приклад нестандартної інтеграції програми автоматизації продуктового магазину і 1С

Для одного з наших клієнтів, мережі продуктових супермаркетів, ми розробляли нестандартне рішення інтеграції наших сервісів з програмою 1С. Інтегрували хмарну систему обліку Chameleon Cloud з клієнтським бек-офісом з урахуванням індивідуальних вимог. Наприклад, необхідно було доопрацювати модуль системи лояльності, який входить в наше ПЗ для товарного обліку, так, щоб була можливість запустити унікальну клубну картку покупця. Про деталі проекту ви можете прочитати в нашому кейсі.

Що таке інтеграція з 1С в програмному комплексі Chameleon? Схема обміну даними і основні етапи

Клієнти можуть синхронізувати дані касової програми і системи товарного обліку з будь-яким софтом, який може знадобитися для роботи, і управляти своїми бізнес-процесами в одному місці.

Ось загальна схема обміну даними наших програмних рішень зі сторонніми платформами.

Загальна схема інтеграції програмних рішень Chameleon зі сторонніми сервісами

Як наші фахівці працюють з клієнтами, щоб інтеграція касової програми і системи товарного обліку з платформою 1С пройшла успішно?

  1. 1Обговорюють цілі інтеграції і результат, який клієнт очікує отримати від цього процесу.
  2. Вивчають бізнес-процеси клієнта.
  3. Разом з клієнтом визначають які довідники, документи, інформацію потрібно буде синхронізувати, якими даними потрібно буде постійно обмінюватися.
  4. Вивчають 1С клієнта, функціонал і конфігурації: чи були доопрацювання або це стандартна версія. Визначають спосіб інтеграції: підійде стандартний або потрібна індивідуальна розробка.
  5. Оцінюють складність і вартість проекту, стверджують бюджет.
  6. Укладають договір, приступають до роботи.
  7. Здійснюють інтеграцію, налаштовують систему, працюють в зв'язці з фахівцями клієнта, вдаються до технічної підтримки платформи 1С при необхідності.
  8. Перевіряють правильність роботи інтеграції, здійснюють підтримку.

В результаті клієнт отримує єдину інформаційну систему, яка оптимізує бізнес-процеси, значно спрощує роботу і управління торговими точками, пов'язує в єдиний комплекс облік продажів і роботи касирів, процеси обслуговування покупців і систему обліку всіх важливих функцій бізнесу: бухгалтерія, фінанси, кадри, склад та інше. 

Потрібна надійна і зручна програма для роботи касира із зрозумілим і простим товарним обліком? Шукаєте рішення, яке легко і швидко інтегрувати з працюючою у вас платформою 1С. Потрібно налагодити безперебійний обмін даними? Звертайтеся до наших фахівців. Ми знаємо, як здійснити процес інтеграції з 1С швидко і в подальшому досягти стабільної роботи системи. Замовте демонстрацію можливостей прямо зараз.

Успішно