Автоматизація мережі магазинів «Мікс Март»

10.06.2021

Кейси

Про мережу магазинів біля будинку «Мікс Март»

Починав підприємницький шлях Артем з розвитку мережі МАФів і кав'ярень в Києві. Заборони на торгівлю в МАФах підакцизними товарами привели до того, що він став шукати нові формати для бізнесу. Ідея вилилася у відкриття невеликих магазинів біля будинку під назвою «Мікс Март». Всього за пару років мережа зросла в кілька десятків разів. І сьогодні налічує 104 торгові точки в Києві та області.

Наш формат – це невеликий магазин біля будинку, щоб докупити те, чого не вистачає. Ми не конкуруємо з мережами, в які покупці приїжджають на машині для повної закупівлі про запас. Ні. Наш асортимент – це щось докупити на сніданок, на перекус, взяти вино до вечері або солодощі до чаю.

Клієнт CHM Software – київська мережа магазинів біля будинку «Мікс Март»

Чому вирішили автоматизувати магазини?

Неможливо керувати торговою мережею більше, ніж з 25 торгових точок, без автоматизації. 25 точок на ручному управлінні – це межа для власника. Він намагається робити вигляд, що щось контролює. Але це не так. Уже після розширення мережі до 15 магазинів, власник не зможе нею управляти в ручному режимі. Він втратить контроль. Просто буде ходити і робить розумне обличчя.

Керуючий партнер київської мережі магазинів біля будинку «Мікс Март» Артем Штангеєв: «Без автоматизації втрачається контроль»

Чому дрібні гравці не поспішають автоматизувати торговельні точки?

Тут палиця з двома кінцями. З одного боку, їм потрібно вкласти величезну суму в автоматизацію. За ці гроші можна, наприклад, дитину відправити в школу, з дружиною з'їздити на відпочинок та інше. Але якщо ти цього не зробиш, тобі потім не буде за що відправити дитину в інститут. Це така must have інвестиція. Вона не просто окупається, вона – космічно окупається. Але тобі складно оцінити переваги автоматизації до того, як її впровадиш.

Тому всі дрібні гравці на ринку (одинаки) і не виростають. З одного боку, після розширення до 5 торгових точок їм важко витратитися, тому що це великі гроші. А з іншого боку, вони не розуміють, наскільки у них все погано і що їм дасть автоматизація.

Чому вибрали Chameleon POS для автоматизації торговельної мережі?

Я розглядав кілька POS-систем. З точки зору тих вимог, які були у нас (автоматизація торгових точок невеликого формату), Chameleon підходив найбільше.

Я вважаю, – це єдине, що існує на ринку автоматизації для роздрібних мереж. Величезна кількість інших рішень дуже далекі від розуміння потреб, нюансів і специфіки роздробу. Видно, що Chameleon POS розроблялася під конкретне роздрібне завдання фахівцями, які розуміють специфіку ритейлу. Керуючи на той момент вже 25 торговими точками, я переконав своїх партнерів і почав впроваджувати Chameleon POS. Сам безпосередньо брав участь в процесі впровадження і пройшов всі його етапи.

Як вам допомагає Chameleon POS, в чому його зручність, які функції, як управлінець, вважаєте найбільш корисними для себе?

Працювати без автоматизації, коли у тебе більше десяти торгових точок, я вважаю, – це нерозумно. Це означає, твої співробітники працюють самі на себе. А ти просто як менеджер у них. Не зрозуміло, хто у кого директор. Тому, в першу чергу, система автоматизації допомагає не втратити контроль.

Коли ми почали впроваджувати систему автоматизації, у нас звільнилося близько 80% персоналу. Це було страшно. Боялися, що не буде кому працювати тощо. Були крики, опір та інше. Але у мене була тверда позиція: «Хто торгує поза комп'ютера – торгує на вулиці». Важливо було налагодити нормальну систему контролю, щоб можна було відстежувати дії і результати продавців. Ми відсіюємо тих, хто прийшов красти, але ті, хто прийшли заробляти, можуть добре заробити.

У мережі «Мікс Март» в якості front-офісу на робочих місцях касирів встановлена класична версія Chameleon POS для ПК з клавіатурою

Що б хотіли додати в функціонал Chameleon POS?

Клієнтам важлива сервісна підтримка. Потрібно постійно розвивати і покращувати сервіс, робота в цьому напрямку не повинна зупинятися.

Дивіться інтерв'ю з Артемом Штангєєва у випуску BigMoney на Youtube:

Успішно