Self checkout: як ритейлу грамотно впровадити каси самообслуговування?

05.05.2021

Статті

Як працює каса самообслуговування?

Уявімо покупця, який прийшов в супермаркет за покупками. У нього невелика кількість товарів і він не бажає стояти в черзі на касі, а прагне скоротити кількість контактів з іншими покупцями. Він бачить вказівник «Self checkout» або «Зона самообслуговування», де встановлено кілька кас самообслуговування. Покупець відправляється до цифрового «касира».

Як правило, каса самообслуговування має:

  • Тач-скрін монітор.
  • Пристрій для прийому готівки (купюр і монет) і видачі решти.
  • Сканер для зчитування штрих-кодів товарів.
  • Банківський термінал для оплати картою.
  • Контрольні ваги.

Фіскальний реєстратор і принтер для друку чеків.

Каса самообслуговування Chameleon Indigo з вбудованими контрольними вагами, тач-скрін монітором

Наш покупець сам просканує штрих-коди товарів сканером, помістить їх на другу платформу з вбудованими контрольними вагами. У цей момент всі продукти автоматично зважуються і перевіряються на відповідність відсканованим позиціям. Якщо є розбіжності, спрацює сигнал виклику консультанта, який допоможе розібратися. Якщо все збігається, покупець оплачує свої покупки будь-яким зручним способом: картою або готівкою. Після цього забирає чек і товари.

Покупець на касі самообслуговування

Як покупці ставляться до кас самообслуговування?

На початку цього року компанія Raydiant провела опитування «Стан досвіду самообслуговування у 2021 році» серед 1000 американських покупців про їхній досвід з касами самообслуговування. Результати дослідження показали, що майже 50%, вибираючи між магазинами з зоною Self checkout і без неї, віддадуть перевагу першому варіанту. Цілком ймовірно, що така картина – це наслідки впливу пандемії на купівельну поведінку.

Ось ще кілька важливих інсайтів з цього звіту:

  • 60% покупців підуть оплачувати покупки на «безпілотну» касу, якщо така є в торговій точці.
  • Більше 48% опитаних повідомили, що вони майже завжди віддають перевагу self checkout, а не звичайній касі.
  • Близько 30% використовують self checkout іноді.
  • Тільки 3% опитаних відповіли, що ніколи не користувалися такими касами і не збираються.
  • 85% покупців вважає, що оплата покупок в зоні самообслуговування відбувається швидше, ніж на класичній касі.
  • 67% заявили, що у них були складності у використанні кас самообслуговування через несправність або помилки.
  • 25% сказали, що, якщо виникнуть несправності, в наступний раз вони не скористаються такою касою.
  • Близько 33% заявили, що користувалися б касою самообслуговування частіше, якби можна було для сканування покупок використовувати свій телефон.

Для українських ритейлерів дані тенденції дають поле для роздумів. Прагнення покупців до самообслуговування в супермаркетах і до використання нових технологій заперечувати не доводиться. Тому роздрібним мережам, працюючи над покращенням сервісу, варто пам'ятати про ці тренди.

Що ритейлу дають зони самообслуговування?

І згадане вище дослідження, й інші експертні спостереження підтверджують, що самообслуговування в найближчому майбутньому буде мати величезне значення в розвитку роздрібної торгівлі. Ритейлу варто придивитися до таких технологій і їх переваг:

  • Збільшення товарообігу і виручки.
  • Оптимізація витрат на утримання штату касирів (зону з шістьма касами самообслуговування цілком зможе курирувати 1 консультант).
  • Зниження залежності керівника від нестачі касирів або перебоїв в їхній роботі.
  • Зниження нестач за рахунок контролю зважування.
  • Зростання пропускної здатності більш ніж на 25% за перший рік роботи (КСО зможуть розвантажити зону з касирами та прийняти на себе потік покупців в годину пік).
  • Зростання кількості невеликих покупок (якщо у покупця невеликий набір товарів, він не захоче стояти в черзі, а піде на self checkout, якщо вона є в магазині, якщо ж ні, він може піти без покупки).
  • Зростання лояльності покупців (менше черг, надання вибору покупцеві в розрахунках за покупки, менше небажаних контактів, використання нових технологій при здійсненні покупок, – все це позитивно позначається на лояльності клієнтів магазину).

Кому з КСО жити добре: яким магазинам підходять технології самообслуговування?

Звичайно, не всім ритейлерам впровадження зон самообслуговування принесе користь і відчутну вигоду. Наприклад, чим більша магазин і чим вище купівельний трафік, тим відчутніше будуть вигоди від використання КСО. Перевірте себе на невеликому тесті:

Тест-схема «Чи потрібна вам каса самообслуговування?»

Впровадження зони самообслуговування за 5 кроків: що потрібно зробити?

Якщо ви вирішили, що технології self checkout вам необхідні, варто підготувати свою торгову точку або мережу до цього масштабного проекту. Модернізація бізнесу, впровадження будь-яких змін – своєрідний стрес. Для будь-яких змін потрібно готувати ґрунт. Ось 5 важливих кроків, які варто зробити перед впровадженням інновацій.

1. Підготувати персонал.

Ваші фахівці повинні бути готові до впровадження нових технологій, розуміти їхню цінність для покупця і загальні цілі компанії. Тому краще організувати для них захід, на якому вони дізнаються про всі плани з перших вуст.

Так само необхідно виділити і навчити консультантів, які будуть при необхідності працювати з покупцями в зоні самообслуговування.

2. Підготувати приміщення.

Для організації зони self checkout потрібно виділити достатньо місця в торговому залі. Локацію варто вибирати, з огляду на кілька нюансів:

  • кількість кас самообслуговування, які ви плануєте встановлювати.
  • купівельні потоки не повинні перетинатися з тими, які йдуть на класичну касу;
  • покупець повинен відразу розуміти, що зона без касирів є в залі, і бачити, як до неї пройти (зробіть покажчики і розмітку).

3. Продумати інтеграцію.

Необхідно продумати і, можливо навіть прописати, як технології самообслуговування будуть інтегруватися з уже працюючими системами і програмами: система відеоспостереження і безпеки, система обліку товарообігу, фінансового та бухгалтерського обліку, касове програмне забезпечення, POS-системи тощо.

На цьому етапі вам допоможуть ваші IT-фахівці, якщо такі є в штаті, або ж фахівці постачальника технологій самообслуговування, якого ви виберете для співпраці.

4. Вибрати відповідну модель КСО і постачальника.

На ринку представлено кілька варіантів кас самообслуговування: українського та іноземного виробництва. Є моделі з контрольними вагами і без; з можливістю оплати готівкою і без тощо. Вибір буде залежати від ваших цілей та індивідуальних потреб.

Які моменти варто враховувати:

  • Прийняте в мережі маркування товарів;
  • Формати розрахунків з покупцями;
  • Діючі програми лояльності.

Наприклад, каса самообслуговування Chameleon INDIGO від «CHM Software», – свого роду конструктор для модулів самообслуговування, який дозволяє налаштувати її саме так, як того бажає ритейлер.

«Наша розробка дозволяє оплатити товар не тільки банківською картою, а й готівкою, видати решту декількома способами: купюри або монети, сформувати купон на знижку, покласти на бонусний рахунок або поповнити мобільний. Є у нас і міні-версія каси самообслуговування з виключно безготівковими розрахунками. Вона невелика і не займає багато місця. Вибір за клієнтом. Ми вивчаємо його бізнес-процеси, побажання, вимоги до технологій самообслуговування, які функції потрібні найбільше, і адаптуємо ПО під його завдання», – коментує Дмитро Агапов, власник «CHM Software».

У кожного розробника таких рішень є свій сайт, де вони наочно і зрозуміло презентують можливості свого обладнання і програмних рішень.

«Я рекомендую все ретельно зважити і детально проаналізувати всі можливі варіанти КСО на ринку. Оцініть їхній функціонал, плюси і мінуси. Прорахуйте свою вигоду від впровадження того чи іншого рішення. Об'єктивно прийняти рішення допоможуть відгуки про виробників, практичний досвід колег-ритейлерів. При виборі підрядника, звертайте увагу на всі сторони співробітництва: гарантії, оплата, подальший сервіс тощо», – рекомендує Дмитро Агапов.

5. Прорахувати рентабельність.

Звичайно, у вас повинен бути фінансовий прорахунок, щоб розуміти практичну вигоду від впровадження зони КСО на торгових точках. Які показники вам потрібні для прорахунку:

  • Кількість впроваджуваних кас без касирів.
  • Витрати на покупку КСВ.
  • Витрати на інтеграцію.
  • Витрати на персонал.
  • Прогноз купівельного трафіку для зон self checkout.

Прогноз середнього чека для зон self checkout.

Практичний досвід впровадження КСВ: міні-кейс «CHM Software»

На початку 2021 року компанія «CHM Software» впровадила 4 каси самообслуговування Chameleon Indigo в мережі супермаркетів BULKA market в місті Хмельницький. А саме – в новій торговій точці, яка відкрилася на початку квітня.

Особливості кас без касирів Chameleon Indigo:

  • різноманітність моделей для будь-якого формату і масштабу бізнесу;
  • готівковий і безготівковий розрахунок;
  • можливість інтегруватися в будь-яку облікову систему магазину через API.

BULKA маркет – мережа магазинів продуктів харчування в Хмельницькій області. Мережа активно розвивається і зараз нараховує 13 магазинів. Пропонує покупцям не тільки якісні та свіжі продукти, а й смачну готову їжу, вироби власного виробництва і приємну атмосферу для покупок.

Успішно