Програма лояльності для кафе чи ресторану

Програма лояльності для кафе чи ресторану

Програма лояльності для кафе чи ресторану – це те, що надихне клієнта приходити до Вас знову і знову, це кредит довіри між Вами та відвідувачем, це взаємовигідні стосунки, так само це поступовий процес, який не відбувається миттєво і якому необхідний достатній рівень автоматизації.

У випадку, коли клієнт задоволений Вашим сервісом та закладом в цілому, він мимоволі на емоційному рівні прив'язується до нього, після чого він вже не шукатиме альтернативи. Такий клієнт – це найефективніша реклама вашого закладу! Для того, щоб ця система працювала ефективно у Вашій мережі ресторанів, насамперед потрібно зрозуміти потреби Ваших клієнтів, і що може залучити їх повторно. Для цього може допомогти анкетування або опитування, так само можна проаналізувати відвідуваність у певному часовому проміжку, чи то триместр, чи півріччя.

Основним же завданням є підтримка затребуваного рівня Вашого закладу в очах клієнтів, щоб відвідувачі до Вас поверталися, а також радили його своїм знайомим. І ефективна рушійна сила цього процесу – програми лояльності, з яких основними можна назвати бонусну та знижкову. У чому їхня різниця?

Знижкова програма – це та вигода, яку отримує клієнт, у щойно зробленій ним покупці. Вона дає відчутний результат тільки у разі реалізації системи накопичення відсотка знижки, який можна запровадити для постійних клієнтів, якщо ж відсоток залишається незмінним, лояльність не збільшуватиметься, оскільки немає мотивуючого чинника.

У свою чергу бонуси – це внесок у подальші візити Вашого ресторану. Тому що їх не можна використовувати відразу, а лише у разі повторного відвідування. Також можна використовувати часові рамки активності бонусів, оскільки це змотивує клієнта прийти до Вас незаплановано, або повторно.

Якщо коротко, то знижка – це значущість при разовому замовленні, а бонуси – це можливість повторного відвідування.

Для налагодження подібної системи в довгостроковій перспективі найпрактичнішим способом є введення дисконтних карт постійним клієнтам. Це дасть Вам можливість вести статистику даних, проводити аналіз, а також мати доступні реальні дані про аудиторію, яку обслуговує Ваш заклад. Так само це допоможе Вам індивідуально підходити до кожного клієнта, розділити їх на певні категорії та оптимізувати Ваше обслуговування. Даний сервіс можна легко налаштувати за допомогою  системи автоматизації для ресторанів та кафе Хамелеон Софт .

Показниками дієвості таких систем зазвичай вважають кількість клієнтів, що прийшли повторно, зростання кількості клієнтів за рекомендацією, а також стабільність розміру чека, в середньому. Рівень ефективності оцінюється завдяки трьом методам, а саме:

  1. Порівняти різницю доходів від відвідувачів, які використовують програму, які не використовують її. За допомогою цього Ви зможете побачити, чи важлива Ваша програма лояльності.
  2. Порівняти різницю активності відвідувача Вашого закладу до та після підключення до програми. І відзначити, чи допомогла ця програма збільшити обсяг продажу.
  3. Порівняти кількість відтоку клієнтів, з тих, що користуються програмою, і немає. Це дає можливість проаналізувати, чи утримує ця програма клієнтів, і чи вони змотивовані прийти до Вас ще раз.

Які ризики пов'язані із запровадженням у систему програми лояльності?

Як це не сумно, але при введенні будь-якої програми лояльності, спочатку Ви матимете фінансові втрати, так як у будь-якому випадку витрачатимете гроші, або урізати якийсь відсоток Вашого прибутку.

  1. Ризики системи бонусів. Якщо програма розрахована погано чи не правильно, то вона може стати не зовсім вигідною, а то й зовсім програшною з моменту реалізації у Вашому закладі. Це відбувається в тому випадку, коли процес збирання бонусів розтягується на тривалий термін або коли вигода для клієнта є дуже незначною. У такій ситуації відвідувач просто замінить Ваш заклад на якийсь інший, з більш продуманою програмою лояльності.
  2. Використання постійних знижок. Користуйтеся цією програмою з розумом, не забуваючи, що ви втрачаєте певний відсоток на кожному замовленні, хоч і збільшується обсяг продажів. Якщо обсяги не зростають, хоча знижка коштує, рекомендується або збільшити знижку або прибрати її зовсім. Так як цей порядок речей ніяк не впливає на лояльність Ваших відвідувачів, а Ви втрачаєте гроші. Також невигідною вважається ситуація, коли постійний клієнт швидко доходить до максимально можливого відсотка знижки у Вашому закладі.
    І насамкінець варто відзначити, практично всі заклади варіюють свої ціни в межах рентабельності, а те, чим Ви можете залучити клієнтів, щоб вони хотіли до Вас повертатися – це відмінне обслуговування, особливий підхід до кожного відвідувача, та дієві програми лояльності від компанії Хамелеон Софт – продукти, рішення, технології інновацій у Вашому бізнесі.

Успішно