«Магазин майбутнього»: місце, де покупки – не головне

магазин майбутнього

Фізичні магазини в майбутньому не зникнуть, але покупки в них підуть на другий план

Це головна думка всіх останніх тенденцій та прогнозів щодо подальшого довгострокового розвитку роздрібної торгівлі у світі.

Якими б стрімкими темпами не розвивалася онлайн-торгівля (у зв'язку з пандемією динаміка зростання цього напряму справді вражає), експерти ринку впевнені, що завжди буде місце для офлайн ритейлу. Міжнародна незалежна аналітична компанія Forrester Research прогнозує, що в 2024 році 72% роздрібних продажів, як і раніше, відбуватимуться офлайн. Приблизно такі ж дані й у американської дослідницької компанії eMarketer.

продажі у ритейлі

За даними eMarketer, традиційні продажі збережуть свою перевагу до 2025 року на тлі незначного зростання онлайн-комерції.

Всі люди соціальні за своєю природою, вони прагнуть спілкування. Підтвердженням цього є історія з міжнародною торговою мережею Kmart. У жовтні минулого року напередодні зняття обмежень, пов'язаних з пандемією, біля деяких магазинів мережі в Сіднеї покупці, що скучили за офлайн шопінгом, вишикувалися у величезні черги завдовжки 100 метрів.

Проте призначення фізичного магазину у майбутньому, швидше за все, зміниться. Покупці відвідуватимуть офлайн торгові точки не стільки заради покупок, скільки заради розваг та відпочинку. Звичайні магазини завтрашнього дня, щоб залучати покупців, повинні будуть запропонувати їм, окрім купівлі товарів, ще й активне дозвілля. Магазин стане місцем, де можна буде розважитися всією сім'єю, отримати позитивні емоції та натхнення, дізнатися щось нове, познайомитись та поспілкуватися з новими людьми тощо. Це буде простір для емоційного шопінгу.

«Магазин майбутнього» – це магазин омніканального формату із досконалим сервісом

У 2021 році аудиторська компанія PwC опублікувала результати глобального дослідження «Майбутнє споживчих ринків», в якому йшлося, зокрема, і про головне призначення та роль «магазину майбутнього».

«Магазин майбутнього», на думку експертів компанії, – це торгова точка, яка успішно поєднує характеристики фізичної та цифрової сфери. У звіті йдеться, що розвиток цифрових технологій та вплив таких сучасних гігантів ритейл-індустрії, як Amazon у США та Alibaba у Китаї, вже зараз стимулюють гравців роздрібного бізнесу активно впроваджувати інновації у фізичному та онлайн напрямку.

Виграє той, хто усвідомлює необхідність змін та важливість автоматизації операційної діяльності. Той, хто цього не розуміє, на жаль, мусить виходити з гри.

магазин будущего

Елементи «магазину майбутнього», за матеріалами дослідження «Майбутнє споживчих ринків», PwC, 2021

Автоматизація магазину та інші свіжі світові тенденції зі світу роздробу

Отже, які тенденції вже зараз впливають на розвиток роздрібної торгівлі і, швидше за все, формуватимуть «обличчя» «магазину майбутнього»? Перелічимо основні світові тренди останніх років.

Офлайн – в онлайн і навпаки. Омніканальність у дії

Щоб якісніше обслуговувати споживачів, у «магазині майбутнього» має бути кілька каналів, через які можна робити покупки. І ця тенденція є актуальною вже зараз. Багато ритейлерів, у тому числі й українські, розширюють свою присутність у цифрі, а гравці зі сфери e-commerce переходять до офлайну.

У світі тренд яскраво представлений на прикладі гіганта Amazon, який давно створює торговельну мережу в «реальному» світі і відкрив минулого року перший традиційний продуктовий магазин Amazon Fresh Grocery Store. В Україні також є кілька прикладів переходу гравців онлайн-торгівлі на простори фізичного ритейлу. Наприклад, традиційні магазини відкрили такі яскраві представники інтернет-продажів, як Rozetka та Makeup.

Також покупці стали все частіше перед відвідуванням фізичних магазинів спочатку вивчати відгуки та огляди на товари у мережі. Тому ритейлерам необхідно бути присутнім у кожній точці дотику з клієнтами. Гравці, які не захочуть або не зможуть вивести свої офлайнові товари та послуги у цифрове середовище, залишаться далеко позаду.

Тому для ритейлерів у найближчому майбутньому важливо стерти межу між цифровими та фізичними магазинами, щоб дати клієнтам кращий купівельний досвід.

Від великого до малого: майбутнє за новими форматами

Ще одна стійка тенденція останніх років – збільшення кількості торгових точок невеликої площі. У лідери форматів виходять магазини біля будинку. Навіть великі ритейлери переглядають існуючі торгові простори і віддають перевагу меншим площам.

За даними дослідницької компанії GT Partners Ukraine, у 2020 році в Україні відкрилася рекордна кількість магазинів (912 точок) і половина з них – це торгові об'єкти малого формату.

розничная торговля

У лідери форматів виходять магазини біля будинку

Максимально швидка та проста оплата покупок

Покупці хочуть робити покупки у найзручніший спосіб, а в нинішніх реаліях – ще й у максимально безпечним. Тому технології для автоматизації та вдосконалення процесу оплати покупок обов'язково повинні враховувати цей фактор. І вже сьогодні представники роздрібного бізнесу по всьому світу пропонують покупцям різні варіанти для пошуку, вибору та оплати покупок. Ось найактуальніші з них.

Click and collect – натисніть і заберіть. Спосіб оплати покупок, коли вибір та оплату товару покупець здійснює в інтернеті, а забирає його у магазині. Експерти ринку вважають, що ця технологія має найбільший потенціал для стрімкого розвитку в Україні.

Scan & Go – скануй та забирай. Технологія, коли покупець сам сканує штрих-коди товарів та оплачує покупки на своїх мобільних пристроях. Майже 60% європейських роздрібних продавців або вже пропонують Scan & Go, або планують запустити його найближчим часом.

«Розумні» візки. Це одна з моделей Scan & Go. Відрізняється від попередньої тим, що покупцеві не потрібно використовувати свій телефон для сканування, це робить спеціальне обладнання на візку. Наприклад, минулого року американська торгова мережа Kroger випустила «розумний» візок, що вміє сканувати та зважувати продукти. За допомогою вбудованого планшета вона підкаже, де який товар знаходиться, дасть відповідь на базові питання, покаже рекламу новинок. Поки що технологія знаходиться в тестовому режимі.

Без касирів – системи самообслуговування. Це каси, кіоски самообслуговування і навіть цілі магазини, в яких відсутні касири або персонал виконує лише консультативну функцію, а покупець самостійно вибирає, сканує та оплачує товар. Наприклад, в Україні каси самообслуговування вже є невід'ємною частиною супермаркетів.

Технологічні та біометричні безконтактні оплати. Щоб задовольнити потребу покупців у безпеці, ритейлери пропонують різні види безконтактних оплат: картою, телефоном чи біометричними альтернативами: лицем, відбитком пальця, долонею. Останній варіант вже тестує на деяких своїх торгових точках світовий гігант Amazon.

payment

Щоб задовольнити потребу покупців у безпеці, ритейлери пропонують різні види безконтактних оплат

POS-системи та інші інструменти автоматизації магазину стають обов'язковим атрибутом сучасного ритейлу

POS-система – незамінний бізнес-інструмент, який вже зараз активно використовує роздрібний бізнес, без якого неможливо уявити магазини завтрашнього дня. Ці рішення вміють більше, ніж просто враховувати продажі. Це своєрідний мозковий центр роздрібного бізнесу, який управляє процесами в режимі реального часу: відстежує запаси, прогнозує закупівлі, збирає дані для бізнес-аналітики та готує звіти про продажі, оптимізує управління взаємовідносинами з клієнтами, контролює співробітників та багато іншого.

У напрямі розвитку POS-технологій також намітилося кілька актуальних тенденцій.

Активний розвиток mPOS (мобільні POS-термінали). У традиційному роздробі всі звикли, що транзакції відбуваються в одному місці – на касі. З сучасними mPOS продавець та покупець не прив'язані до прилавка. Наприклад, співробітники можуть ходити магазином, взаємодіяти з покупцями і приймати від них оплату в будь-якому місці торгового залу. Також ця технологія стає незамінною для послуг доставки товарів із торгових точок.

Хмарні POS-системи. Намітилася тенденція активного переходу компаній від локальних POS-систем до хмарних. Це тип програмного забезпечення, в якому всі дані та інформація зберігаються на онлайн-серверах і можуть бути доступні з будь-якого місця, де є Інтернет. У такого софту безліч переваг, наприклад, віддалений доступ в режимі реального часу, синхронізація всіх даних, масштабованість, можливість бізнес-аналітики, інтеграція з іншими платформами та ін.

касса и учет

POS-система – незамінний бізнес-інструмент, без якого неможливо уявити магазини завтрашнього дня

Штучний інтелект та доповнена реальність у магазинах

Мережа парфумерно-косметичних магазинів Sephora використовує штучний інтелект (ШІ), щоб допомогти покупцям знайти ідеальний відтінок для макіяжу, а американська компанія, що спеціалізується на виробництві високоякісного технологічного спортивного, гірського одягу The North Face використовує технологію когнітивних обчислень, щоб підібрати покупцям ідеальну куртку.

Доповнена реальність забезпечує персоналізоване обслуговування покупців та допомагає візуалізувати товар

Наприклад, покупець може приміряти одяг, що сподобався, докладно розглянути товар, перебуваючи в будь-якому зручному місці. Ця технологія занурює покупця, що знаходиться поза магазином, в торговельний простір. Наприклад, Ikea ще в 2017 році запустила застосунок Ikea Place, що дозволяє покупцям розміщувати тривимірні зображення меблів у своєму просторі.

Надалі такі технології лише набиратимуть популярність. Так, згідно з дослідженням Markets and Markets, ринок технологій додаткової реальності в США в період з 2021 по 2026 рік зростатиме в середньому на 31,5% на рік.

Роботи не замінюють, а допомагають

Роботизовані технології теж стають все більш поширеними серед великих ритейлерів. Роздрібні магазини використовують роботів для підвищення якості обслуговування клієнтів та оптимізації роботи персоналу, позбавляючи їх від рутинних процесів.

Так, у магазинах американської мережі Stop and Shop з 2019 року працює робот Марті, який відповідає за чистоту приміщення та попереджає про забруднення. Цього року він відсвяткував свій черговий День народження. У всіх магазинах мережі провели святкові активності з цієї нагоди.

робот в магазине

Робот Марті в американській роздрібній мережі Stop and Shop відсвяткував із покупцями свій День народження вечіркою та святковим тортом

Світовий гігант Walmart також постійно розширює свій парк роботів. Вони мають машини для виставлення товарів на полиці, для упаковки продуктів (які прискорюють виконання онлайн-замовлень), для миття підлоги, розвантаження та сортування товарів з вантажівок, а також для збору замовлень у магазинах.

7 кроків до «магазину майбутнього», які потрібно зробити вже сьогодні

Підсумовуючи вищесказане, можна сформувати кілька етапів або умов, без яких не вдасться створити «магазин майбутнього».

1. Переосмислити роль власного магазину

Потрібно прийняти той факт, що зростання електронної комерції не знизило популярності фізичного магазину, а змінило його роль і призначення. Магазин завтрашнього дня – це не просто місце для покупок, це місце, де відвідувачі набувають зовсім іншого купівельного досвіду. Ритейлери вже сьогодні мають думати, як їхній магазин враховуватиме цю важливу для подальшого розвитку тенденцію. Ігнорувати її не вдасться.

2. Забезпечити омніканальність

У «магазині майбутнього» не буде межі між цифровими та фізичними каналами для комунікації з покупцями. Вони мають органічно переплітатися між собою. Ними треба буде централізовано керувати. Так ритейлери зможуть вивести сервіс на вищий рівень та запропонувати покупцям персоналізоване обслуговування.

3. Запропонувати зручні та безпечні способи оплати

У магазині завтрашнього дня покупець зможе розплатитися зручним для нього способом, у тому числі використовувати для цього технології самообслуговування. Ритейлерам потрібно вже сьогодні вивчати та впроваджувати нові рішення для модернізації процесу оплати покупок.

4. Організувати доставку товарів

У майбутньому будь-який фізичний магазин, якщо він хоче залишатися конкурентним, повинен мати послуги швидкої доставки. Покупець не може або не хоче відвідати улюблений магазин, але потрібно терміново отримати товари. Ритейлер може використати цю ситуацію та задовольнити потребу клієнта. І в такий спосіб ще більше зміцнить взаємозв'язок із ним.

5. Автоматизувати операційну діяльність та рутинні процеси

Без застосування рішень для автоматизації торгових процесів магазин не зможе відповідати всім вимогам завтрашнього дня. Це є основою для реалізації стратегії подальшого розвитку. Вона має бути у «магазині майбутнього» за замовчуванням. Використання комплексних хмарних рішень для автоматизації торгівлі дозволить ритейлеру побудувати централізовану платформу для управління та контролю як невеликою торговою точкою так і масштабною мережею.

Наприклад, сьогодні ми пропонуємо нашим клієнтам програмні рішення для всебічної автоматизації магазину, які забезпечують облік касових операцій, торговельний, фінансовий облік, інтегруються з іншими платформами. Дізнайтеся більше про можливості нашої POS-системи Chameleon POS.

6. Переосмислити роль продавців та іншого персоналу

У «магазині майбутнього» автоматизовані всі рутинні процеси та використовуються роботизовані технології, а персонал зосереджений на сервісі та взаємодії з покупцями. Щире та відкрите спілкування, допомогf та консультації, спілкування за порогом магазину (текстові повідомлення, чат, розсилки та інше) – саме це визначатиме функціональні обов'язки персоналу у фізичних торгових точках.

7. Стати транслятором цінностей

Магазин або торговельна мережа мають виходити до соціуму. Вже зараз намітилася тенденція активної присутності ритейлерів у соціальних мережах. У майбутньому вона лише зміцнюватиметься. Покупці чекають від бренду, з яким взаємодіють, відкритої, щирої комунікації, трансляції цінностей, за якими вони йдуть. Бути в одному інформаційному полі з клієнтами та створювати свою спільноту потрібно вже зараз.

Зробіть один з обов’язковий крок до створення «магазину майбутнього» вже сьогодні – автоматизуйте операційну діяльність своїх торгових точок за допомогою програмних рішень CHM Software. Обирайте найбільш актуальні для себе інструменти тут.

Успішно