На своєму місці або Що може зробити геомаркетинг для магазину?

На своєму місці або Що може зробити геомаркетинг для магазину?

геомаркетинг для магазина

Геомаркетинг магазину: у чому суть і користь?

Геомаркетинг – це один з інструментів маркетингового аналізу, який поєднує в собі методологію географії і традиційних маркетингових досліджень. По суті, це вивчення ринку, але з конкретною прив'язкою до географічних даних і локальної аудиторії. Основне його завдання в ритейл-галузі – визначити найбільш оптимальне місце для відкриття торгової точки або більш продуктивно управляти купівельним трафіком. Для цього використовують результати досліджень аудиторії в межах населеного пункту, в якому знаходиться магазин або планується його відкриття, а також вивчення території поруч з магазином (інфраструктура, її сильні і слабкі сторони, кількість жителів або перехожих, конкуренти в межах місцевості тощо).

Якщо скористатися інструментами географічного маркетингу, можна отримати відповіді на ряд стратегічних питань. Наприклад:

  • яка локація в межах району чи міста буде вигіднішою для відкриття торгової точки;
  • які люди в межах конкретної території можуть стати потенційними покупцями магазину;
  • які є на цій місцевості конкуренти: які з них більш успішні, а які – менше, який у них асортимент, ціни тощо;
  • на який потенційний трафік покупців і товарообіг можна розраховувати;
  • як специфіка території та характеристика її аудиторії може вплинути на просування бізнесу, які нюанси врахувати в рекламних повідомленнях, в якому місці розмістити зовнішню рекламу тощо.

что такое геомаркетинг

Геомаркетинг - симбіоз географії і традиційних маркетингових досліджень

Локальний маркетинг магазину: що і як аналізувати?

Як ми вже розібралися, геомаркетинг або локальний маркетинг – це своєрідна геолокаційні розвідка, яка допомагає поліпшити бізнес-показники, намалювати детальний портрет аудиторії, яка мешкає або проводить час на що цікавить території. І таким чином створити своєрідну картину потенційного попиту цієї місцевості.

У ритейлера є кілька способів проводити такий аналіз:

  • Польові методи. Коли сам підприємець або маркетолог відправляється на локацію для виміру купівельного трафіку, аналізу інфраструктури місцевості.
  • Кабінетні дослідження. Коли інформація збирається з відкритих джерел, аналізується, порівнюється і на основі зроблених висновків приймаються стратегічні рішення.
  • За допомогою спеціалізованих технологій (так званих геоінформаційних систем, ГІС). Програмні рішення самі збирають і аналізують інформацію, наносять її на цифрові карти для наочності.

Для підприємців, невеликого ритейл-бізнесу, звичайно, більше підходять перші два варіанти. Але якщо є ресурси для використання технологій – це тільки плюс. Це можливість заощадити час і отримати більш точні дані.

Великим торговим мережам, що діють в національних масштабах, вже не обійтися без застосування технологій. Обсяги інформації, що аналізується можуть бути величезними.

Вручну обробити їх дуже складно. А ризик прийняття неправильного рішення досить високий.

карта геомаркетинга

Програмні рішення в області геомаркетингу збирають і аналізують інформацію, наносять її на цифрові карти для наочності

Порада! Не обмежуйтеся тільки одним способом. Краще користуватися всіма можливими. Наприклад, з польових досліджень не завжди можна отримати настільки глибокі дані, як з кабінетних. А інформаційні системи не покажуть, наприклад, що якісь об'єкти поблизу можуть загороджувати вивіску або вітрину майбутнього магазину тощо.

З яких джерел збирається геоаналітика в процесі кабінетних досліджень?

Для проведення кабінетних досліджень можна використовувати кілька різних джерел. Розповімо про найкорисніших.

Один з найважливіших – це картографічні сервіси.

Сьогодні їх велика кількість. І у вільному доступі в тому числі. Є універсальні сервіси. Один з найвідоміших і часто використовуваних – Google Maps. У ньому може бути багато корисної інформації: транспортні маршрути, дані про компанії, відгуки та інше. Такі карти, крім усього іншого, допомагають оцінити концентрацію пішохідного і транспортного трафіків.

А є і заточені під різні завдання. Наприклад, показують рівень світлового забруднення, наявність природних копалин, пересування вітру, забруднення повітря, маршрути літаків або потягів по всьому світу тощо. Дані сервіси теж можуть дати багато корисної інформації для оцінки місцевості і аудиторії. Головне – вибрати сервіс, максимально відповідний за змістом під ваші завдання.

Другий за значимістю джерело – це відкриті статистичні дані (наприклад, офіційні ресурси служби статистики в країні). Тут можна зібрати багато статистичної інформації про розмір населення, доходи, вік, професійний статус, споживані продукти тощо.

Геопортали відкритих даних. Ще одне корисне джерело для вивчення потенціалу території. На таких сервісах зібрані дані різного спрямування і різного територіального охоплення країни. Для наочності вони нанесені на карти.

Офіційні ресурси адміністрацій населених пунктів. Теж можуть містити корисну інформацію про жителів та інфраструктуру конкретної місцевості.

Для геомаркетингового дослідження використовуються дані з різних джерел: картографічні сервіси, ресурси служби статистики, госпортали та інші

Що таке локація і як оцінити її потенціал?

Локація – це один з ключових факторів успіху при відкритті торгової точки. Саме від неї багато в чому залежить популярність і прибутковість магазину. І не дивно, що вибір кращого місця розташування для торгового об'єкта – це один з найбільш частих запитів в геомаркетингу.

На потенціал локації можуть впливати кілька чинників, які важливо враховувати при аналізі. Ось деякі з них:

Об'єкти-магніти

Це комерційні та некомерційні заклади, що знаходяться поблизу, які можуть «притягувати» додаткові потоки відвідувачів. Наприклад, це можуть бути торгові або бізнес-центри, розважальні заклади, ринки, зупинки транспорту, навчальні заклади, лікарні, салони краси, спортивні або фітнес-клуби та інше.

Кількість потенційних клієнтів

Чим краще цей показник, тим вище потенціал у вибраної локації. Якщо у підприємця вже готова концепція майбутнього магазину, то він розуміє свою цільову аудиторію. Тому потрібно оцінити, наскільки люди, які проживають або проводять час на обраній території, відповідають портрету потенційних покупців. Якщо представників аудиторії в даній місцевості мало, потенціал локації буде невисоким.

Зона охоплення торгової точки

Йдеться про межі території, на яку може впливати майбутня торговельна точка. Це обмежена площа, з якої можуть приїжджати або приходить потенційні покупці, враховуючи існуючий рівень конкуренції. Цей показник оцінюють не тільки на етапі відкриття, але і в процесі роботи, щоб підвищити рівень купівельного трафіку. Для його оцінки аналізують: рівень конкуренції, видимість вивіски, доступність і зручність підходу і під'їзду тощо. В залежності від розміру і формату торгової точки у неї буде своя зона охоплення. Наприклад, для магазину біля будинку оптимальною доступною зоною вважають радіус 400 м.

Людинопотік

Отримати ці цифри можна за допомогою польових досліджень, протягом певного часу заміряючи трафік поруч з локацією, що цікавить. Тут важливо оцінити трафік в різний час доби і в різні дні, простежити його динаміку в залежності від цих показників. Інтенсивність потоку може знижуватися або підвищуватися і за сезоном. Це теж слід враховувати.

Збирати і обробляти інформацію можна за допомогою спеціальних мобільних додатків, в яких фіксуються всі дані: про конкурентів, інфраструктуру, пішохідний та транспортний трафік. Потім ці показники можна візуалізувати на цифровій карті за допомогою ГІС.

месторасположение для торгового объекта

Вибір найкращого місця розташування для торгового об'єкта – це один з найбільш частих запитів в геомаркетинзі

З яких етапів складається аналіз локації?

  1. Вибрати локацію: конкретне місто, район тощо.
  2. Побудувати зону охоплення для майбутньої торгової точки.
  3. Оцінити потенціал, спираючись на характеристики: кількість жителів, їх демографічний портрет, соціальний статус, рівень доходу, інфраструктура місцевості: пішохідний і транспортний трафік, конкуренти, об'єкти-магніти та ін. Чим більше характеристик, тим об'єктивніше аналіз.
  4. Побудувати цифрову карту, якщо є можливість використовувати програмні рішення для цього.
  5. Проаналізувати отримані дані, порівняти з подібним аналізом для іншої локації і прийняти рішення.

Користь геомаркетингових досліджень в процесі роботи магазину?

Конкурентне середовище, інфраструктура, цільова аудиторія певної локації можуть з часом змінюватися. Разом з цими змінами може знижуватися і прибутковість торгової точки. Тому важливо постійно аналізувати бізнес-показники магазину і періодично вдаватися до оцінки його оточення. Це допоможе скорегувати його роботу і поліпшити показники.

Відстежувати важливі показники діяльності торгової точки просто за допомогою програмних рішень для автоматизації торговельних процесів. Наприклад, як наша POS-система Chameleon POS. З її допомогою власник автоматизує роботу продавців, всі операції з товарами і обслуговуванням покупців відбуваються через програмне забезпечення, товарний і фінансовий облік теж ведуться в системі. Власнику легко в будь-який час і в будь-якому місці, де є інтернет, зайти в управлінський інтерфейс системи і подивитися дані про продажі, рух грошей, оборотні кошти та інше.

программное решение для автоматизации торговых процессов

Відстежувати важливі показники роздрібного бізнесу просто за допомогою програмного рішення для автоматизації торговельних процесів, POS-системи Chameleon POS

А може бути і так, що ситуація змінилася глобально, і тепер характеристики локації абсолютно не підходять під стратегічні цілі бізнесу. Можливо, варто подумати про закриття або перенесення магазину в інше місце або місто.

Фахівці з географічного маркетингу кажуть, що актуальність даних проведеного аналізу може знижуватися приблизно на 20% вже через рік.

Що важливо зробити перед проведенням геомаркетингового аналізу?

  1. Підготувати короткострокову і довгострокову стратегію розвитку бізнесу.
  2. Визначити концепцію майбутньої торгової точки.
  3. Намалювати портрет майбутніх покупців.
  4. Зафіксувати питання, відповіді на які хочете отримати за допомогою геомаркетингового аналізу.
  5. Розуміти свої ресурси і можливості для проведення дослідження.
  6. Вибрати способи аналізу: польовий, кабінетний, за допомогою технологій.

Якщо ви готуєтеся до відкриття магазину, рекомендуємо почитати наш матеріал «Як відкрити магазин з нуля в 2021 році». Там багато корисної інформації, покрокова інструкція і приклад структури бізнес-плану.

Сподіваємося, вам було цікаво і корисно. Хочете більше дізнатися про автоматизацію процесів в магазині? Переходьте в розділ наших рішень.

Успішно